martes, 5 de marzo de 2013

En clau de "blau". L'abellera de mirall

Inversemblantment la natura vesteix de color blau alguns dels seus animalons i plantes, tot i que això no els fa passar inadvertits. Merla blava, mallarenga blava, blauet etc.
El color blau és molt més freqüent en el món vegetal, però en aquest cas s'uneix, la singular bellesa morfològica de les orquídies amb l'espectacularitat del seu color blau.

 "Ophrys speculum"

Es tracta de l'abellera de mirall "Ophrys speculum" , la més escassa d'aquest gènere a Catalunya.
La caracteritza la màcula gran i lluent de color blau metàlic en el làbel, que li dona la seva singularitat.
Autors com Arnold relacionan la presència d'aquesta planta amb l'himenòpter "Campsoscolia cilliata".
El mascle d'aquesta espècie poc habitual a la meitat nord de Catalunya, és l'encarregat de polinitzar aquesta espècie d'orquídia, és per aixó que Arnold relaciona la presencia d'ambdues espècies.

 "Ophrys speculum"
Aquesta orquídia no la trobem a Montserrat, però no he pogut estar-me'n de mostrar una cosa tan perfecta i bella. Aquests peus van ser fotografiats al terme municipal d'Agramunt (Arnold ja cita el lloc) dintre de la ZEPA Serra Bellmunt-Almenara. Com bé sabem la zona és un pur secarral i curiosament el peus es concentren sota d'algunes alzines però a la banda on l'arbre projecta la seva ombra, tot cercant una mica de "frescor" en tan àrid terreny durant les hores més tòrrides.


 "Ophrys speculum"
Suposo que no cal dir gaire més, només mirar i gaudir d'una creació tan perfecte com efímera.En el següent enllaç trobeu un dels molts documents que hi han a la xarxa.
Curiosament tot i l'escassetat de moltes espècies d'orquídies, poques estan protegides. Aquesta no està contemplada en el decret de flora, ni en el PEIN dintre de cap espai natural de protecció especial.

3 comentarios:

 1. Què bones les fotos d'aquesta abellera, et felicito!! per la foto i per la troballa!

  ResponderEliminar
 2. La veritat és que és molt fotogènica aquesta abellera. Que jo sàpiga és l'únic lloc a l'Urgell que se'n hi fan. Al sud de la comarca a la serra del Tallat hi han d'altres espècies.
  Gràcies company.

  ResponderEliminar
 3. Crec que si es fa a Montserrat. Si vols t'envio una foto.

  ResponderEliminar