domingo, 20 de enero de 2013

Entre bolets per Montserrat


Malgrat que tradicionalment no es cullen bolets a Montserrat, hi podem trobar en petites quantitats una gran varietat del mateixos.
Ja que no tinc un coneixement prou ampli per identificar-los tots correctament amb el gènere i l'espècie, els casos dubtosos només el assenyalarem amb el gènere.

Apagallums "Macrolepiota procera"
L'apagallums és un inconfusible bolet tant per la seva talla com per la seva forma. Abundant en ocasions és fàcil trobar-lo a l'interior dels alzinars. És bon comestible.

Apagallums
Apagallums

El "pixacà" és un membre del conegut gènere de les "Amanites", però malgrat la seva toxicitat no és letal com la farinera borda "Amanita phalloides"

Pixacà "Amanita pantherina"
Pixacà "Amanita pantherina"La "gírgola d'alzina" la trobem formant espectaculars grups. Abundant i tot i que és comestible hi ha persones que presenten reaccions a aquesta espècie. 

Girgola d'alzina "armillaria mellea"

Girgola d'alzina "armillaria mellea"
Una de l'espècies més abundant a la muntanya i sempre en l'alzinar, és el "carlet": "Higrophorus russula".
Quasi bé sempre formant grups. Es parassita molt ràpidament i no és fàcil trobar-lo sense cucs.


Carlet "Higrophorus russula"


De peu groc i inflat i capell marró, l'alzinall ens recorda el "sureny", tot i que no té la seva qualitat. Bolet de carn forta i cutícula del capell que no podem pelar com la dels pinatells o grogets.
Alzinall "Leccynium lepidum"
A Montserrat trobem diferents espècies del gèrere "cortinarius", fàcilment identificables pel tel format per filaments durant els seus primers estadis.

"Cortinarius inochlorus"

cortinarius sp

Els fredolics (gènere tricholoma) són presents a totes les alçades tant sota pins com sota planifolis. Totes les espècies d'aquest gènere que són molt semblants són comestibles, llevat del fredolic gros(Tricholoma tigrinum) que no es troba a Montserrat.


Fredolic "tricoloma sp"

El tricholoma aurantium segrega unes típiques gotes vermelloses que vessan per la vora del capell.

Tricholoma aurantium


La guita de bruixa "clathrus ruber" és un curiós bolet d'aspecte molt desagrable i olor fètid en estat adult.
Aixó atrau a insectes i mosques que són utilitzats per a dispersar les espores.


Guita de bruixa "clathrus ruber" jove (ou)

Guita de bruixa "clathrus ruber" en estat avançat
El popular "mataparents" esta representat per diverses espècies del gènere "boletus" . Molt característic pel seu color, la carn groga blaveja al tall. Trobat sota planifolis

Mataparent "Boletus rhodoxanthus"
Els boets del gènere "lactarius" comprén els coneguts "rovellons" i els seus parents bords "les lleteroles". De rovellons hi trobem a Montserrat representades les tres espècies "lactarius deliciosus" , "lactarius sanguifluus" i "lactarius vinosus"
Lleteroles "lactarius sp"

Rovelló "Lactarius deliciosus"


Enganyapastors "lactarius zonarius"

Els fongs hipogeus estan representats per un gran nombre d'espècies. Com el seu nom indica es troben sota terra i són localitzats per la seva olor per senglars, insectes, ratolins etc. Part d'aquest grups està format per les "tofones". Tot i que amb una presència testimonial s'ha trobat "melanogaster variegatus" "rhizopogon sp" (fetjons), ", "tuber uncinatum"tuber aestivium" i "tuber melanosporum".

Tofona blanca o d'estiu"tuber aestivium"

Kia i Ska amb "tuber melanosporum"

tofona negra "tuber melanosporum"
                                                                         


Kia amb "tuber aestivium"


tofona grabada "tuber uncinatum"
Les estrelletes "astraegus higrometricus"amb la seva peculiar forma no es troba fixat a terra. És abundant a Montserrat.

estrelletes "astraegus higrometricus"


2 comentarios:

 1. Molt bé, hi ha una mica de tot, no sols els gastronòmics...

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. La veritat és que la identificació costa molt si no tens la sort de poder fer sortides amb algú que en sàpiga. Aquests últims anys degut a les minses precipitacions les florides de bolets que s'havien vist algunes temporades enrera, no s'han repetit.
   Salut

   Eliminar