martes, 11 de diciembre de 2012

Els tallarols (Sylvia sp)


Els tallarols a Montserrat forman  el grup més nombrós d'ocells que pertanyen al mateix gènere: "Sylvia" .
Són ocells que malgrat el sentim habitualment amb el seu característic cant, no són fàcils de veure ja que es solen moure per entremig de la vegetació. Com a molt territorials que són, en època de zel qualsevol presència d'algun altre mascle en el territori, farà que el propietari el defensi de seguida.
Totes les espècies van ser fotografiades a la zona est (Serrat del Monjos, Bellasona, Collbató).

S'han pogut fotografiar a Montserrat sis espècies diferents de tallarols, però pot ser que n'hi hagi alguna altra espècie. Els veiem a continuació.
Les dues espècies residents tot l'any són el tallarol de casquet "Sylvia atricapilla" i el tallarol capnegre "Sylvia melanocephala".


Femella de tallarol de casquet
Mascle de tallarol de casquet

Mascle de tallarol capnegre


Femella de tallarol capnegre
Les dues espècies següents són poc habituals a la muntanya. El tallarol gros "Sylvia borin" que no és amant de zones àrides com aquesta, i el tallarol enmascarat "Sylvia hortensis" amb el seu característic anell negre al voltant de l'ull.

Tallarol gros

Tallarol enmascarat

La tallareta cuallarga "Sylvia undata" tot i ser un ocell resident tot l'any a Catalunya, el començarem a veure a Montserrat quan comença a notar-se la calor de la primavera. Marxa a terres més baixes acabada la reproducció.

Tallareta cuallarga
El tallarol de garriga "Sylvia cantillans" és un ocell migratori que cria a les nostres contrades. El començarem a veure entre abril i maig, i és molt abundant a totes les vessants de la muntanya. El bigoti blanc és distintiu d'aquesta espècie.

Tallarol de garriga

Femella de talarol de garriga

No hay comentarios:

Publicar un comentario