jueves, 6 de diciembre de 2012

Clàssics de la bibliografia montserratina

A continuació veiem alguns coneguts llibres, i d'altres interessants pel seu contingut, de temàtica montserratina.Primera edició (1858) del conegut "Tres dias en Montserrat", d'en Cornet i Mas, i gravat de l'antiga façana renaixentista de l'església 

Amb diverses edicions, el popular llibre en la línia de la època ens fa una descripció del monestir i ermites. En aquesta edició les imatges encara són en forma de gravats. Posteriorment ja van ser amb fotografies.

Separata del volum VI de l'Analecta Montserratensia  1925

Interessant separata on trobarem un extens treball de totes les excavacions fetes per en Josep Colomines Roca el primer quart de segle passat. Malhauradament tot aquest material tot i estar servat al monestir, mai s'ha exposat al públic. Amb aquestes restes també s'hi troben dos restes humanes, les trobades a Can Vallés al Bruc i les d'un cos ibèric trobat a la Cova Freda de Collbató.
Sorprén com en Colomines comenta que a la Cova Gran, les restes de ceràmica restaven a flor de terra després de milers d'anys.En aquest llibre trobem reproduïts els dibuixos d'en Renart i Muntaña encarregats per en Fco. de Zamora.
En Zamora fa una descripció dels diferents pobles i ciutats que visita i al final del llibre s'hi afegeix un bloc de respostes del famós qüestionari.

Narracions montserratines d'en Carreras Candi 1911
En Carreras Candi, conegut historiador i polític català, dedica diferents obres a la muntanya.
"Narraciones Montserratinas" va de la llegendària a la història, tocant el tema dels castells de Montserrat al qual li va dedicar una obra monogràfica que guanyà els Jocs Florals de 1890.Les Coves del Salnitre i el personatge del "Mansuet" a cavall de la llegendària i la història, ocupa unes quantes monografies dins de la bibliografia montserratina.1 comentario:

  1. hey Josep, ja veig que has recuperat el.blog, yeah!
    Tinc un.exemplar del.LLEGENDES.MONTSERRATINES, que anava junta FONTS I ERMITES...ja ho.miro i et dic...ni.que sigui a nivell informatiu.
    Salut i força gef!!!

    ResponderEliminar