domingo, 20 de abril de 2014

No Pícnic

Durant els últims temps sempre m'hi fixo i m'ha fet reflexionar cada vegada que hi passava per davant. Allà on abans resava un rètol d'aquesta manera : " Passeu, a caseta pau i amor" i alguna cosa més que ara ja no recordo, ara després d'uns vint-i-cinc anys, està tot tancat a pany i forrellat, amb el popular cartell que tots hem vist de "gossos perillosos". Un recó ben segur farcit d'episodis foscos silenciats, i connivències d'aura divina.

Ja al 1325 el prior Gallard de Balaguer, demanà al rei Jaume II d'Aragó poder muntar botigues i establiments per tal que els romeus poguessin comprar queviures. Era intenció del prior no haver de proveir als romeus de menjar i veure tal i com era de costum des de temps antics (Annals de Montserrat 1258-1485, pp. 163-164; i també "Història de Montserrat" d'Anselm Albareda, 1ª edició,1931, p.167).
Com a dada curiosa si més no, al segle XIV en un dia feiner a mitja nit podiem trobar més d'un centener de persones vetllant la Moreneta a l'església ("Història de Montserrat" d'Anselm Albareda, 1ª edició,1931, p.168).
El rei respongué amb una negativa a la petició del prior i ordenava que se seguís avituallant als romeus tal i com es venia fent de costum.

Però a sant de que ve tot aquest serial? L'altra dia em sobtà el rètol que us mostro a continuació.


"NO PÍCNIC" així informa aquest cartell a la plaça que precedeix l'entrada de la basílica.
Prou sabem que ja no es dona cap tipus d'avituallament als romeus, però resulta pintoresc (per dir-ho d'alguna manera) que un cop a Montserrat no es puguin menjar un entrepà allà on els plau..


3 comentarios:

 1. Justament dimecres passat vam anar a cercar Arbres Monumentals per la comarca del Ripollès i comentàvem justament aquests mateixos cartells... al pàrking del Balneri de Ribes de Fresser, a una benzinera que hi ha a Campelles (Rest. del Llac), i ara ens mostres aquest mateix cartell a la plaça del Monestir... Sembla ser que "l'estacionament" gratuït ha passat a ser un bé massa preuat!

  És la força dels "Mercaders del Temple"!

  ResponderEliminar
 2. Ben segur que si poguessin mercadejar amb l'aire ens el vendrien.
  Salut Mohauk

  ResponderEliminar
 3. Fa massa temps que la zona del Monestir s'ha venut al turisme i clar no queda be que et mengis l'entrepà assegut al terra....tanmateix la massificació hi ha portat tota mena de gent, alguns sense educació i que ho deixen tot pel terra....com sempre taula rasa i a pringar tothom.

  ResponderEliminar